11 Ocak 2016 Pazartesi

MURATBEY KÖYÜNÜN TARİHÇESİ

Bicanoğlu Ailesi (Bejanidze-Becanoğlu) , Acara bölgesinin feodal kökenli Bey ailelerinden olup Acara'ya ve Batum'a çok büyük hizmetler ve imarlarda bulunan ama en önemlisi Batum ve Çakvi havalisinde yaşayan soydaşlarını Rusların baskı ve şiddetinden koruyan büyük bir ailedir. Ayrıca Batumi'de Bejanidze adına bir Müze ve Kütüphane mevcuttur.
Ailenin Soy Gelimi Olarak Bilinenler:
Tarafımızdan aile ile ilgili bilinen bilgi ve kayıtlar 1562 yıllarından itibarendir. Ailenin bugün Türkiye'de yaşayan soy gelimi 1720–30 yıllarında doğduğu tahmin edilen Ali Bey (Bİcanoğlu Ali Paşa) isimli zattan olan oğlu Hüseyin Bey ve onun oğullarından Mehmet Sefer Bey'in oğlu Abdülhamit Bey'in soyuna dayanmaktadır. Abdülhamit Bey 1855 yılında Ruslarla yapılan Kırım harbinde "Şekvetil" savaşlarında şehit düşmüştür. Osmanlı kayıtlarına "Büyük Şehit Abdülhamit" olarak geçmiştir. Hamit beyin evlatları ise bugün Bursa ve havalisinde (İnegöl-Gemlik) kurulu bulunan Hasanpaşa, Haydariye ve Murad Bey köylerinin kurucuları olan Hasan Bey, Murad Bey ve Haydar Bey’dir.
Bilinen Özgeçmişleri:
Murat Bey: 1849 Batumi doğumludur. 93 Osmanlı-Rus harbinde Gürcüstan’dan gemilerle soydaşlarını getirmiş ve padişah II Abdülhamit tarafından verilen izinle kendi adını taşıyan köyü kurmuştur. Murat Bey; Sivas Tavus, Niksar, Erbaa, Milas, Orhangazi, ve İnegöl kaymakamlıkları yaptıktan sonra görevli olarak gittiği Bağdat veya Şamdan dönerken yolda vefat etmiştir. Mezarı tam olarak bilinmemektedir. 1892 yılında Erbaa Kaymakamlığı sırasında bölgedeki eşkıya hareketlerinin önüne geçilmesindeki başarılarından, redif askerlerinin kısa sürede toplanmasında ve gümrük vergilerinin muntazam toplanması gibi hizmetlerinden dolayı Padişah tarafından İftihar madalyası ve Dördüncü rütbeden Mecidi nişanı ile ödüllendirilmiştir.
Haydar Bey: 1854 Batumi doğumludur. 93 Osmanlı-Rus harbinde Gürcüstan’dan gemilerle soydaşlarını getirmiş ve padişah II. Abdülhamit tarafından verilen izinle kendi adını taşıyan köyü kurmuştur. Haydar bey İstanbul’da Nafia Umum Müdürlüğü (İmar-İskan Genel Müdürlüğü) yapmış, Kadıköy'deki ilk Haydarpaşa mendireğinin yapımı sırasında göstermiş olduğu yüksek dirayet ve çalışmalardan ötürü padişah tarafından ve Alman imparatoru II.Wilhem tarafından takdirname ile taltif edilmiştir. Yapmış olduğu üstün hizmet ve görevlerden dolayı 1898 yılında II. Abdülhamit tarafından 1.dereceden Mecidi Nişanı ile taltif edilmiştir. Haydar beyin mezarı Fatih Cami'nde bulunan Fatih Sultan Mehmet'in türbesinin hemen yanındaki mezarlıktadır. Buraya padişahın izni ve emri ile gömülmüştür.
Hasan Paşa: 1846 tarihinde Batumi'de doğmuştur. Göstermiş olduğu hizmet ve yararlıklardan dolayı Osmanlı devleti tarafından paşalık rütbesiyle taltif edilmiştir. 93 Osmanlı-Rus harbine kardeşleri Murad ve Haydar beyler ile birlikte maiyetinde bulunan yerel kuvvetler ile katılmıştır. Gürcüstan’dan gemilerle soydaşlarını getirmiş ve padişah II Abdülhamit tarafından verilen izinle kendi adını taşıyan köyü kurmuştur. Bursa’da emir sultan camiinde gömülüdür.
Köyün Kuruluş Öyküsü:
Tarihe 93 harbi olarak geçen 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşının sonunda yapılan Ayastefanos(Yeşilköy) ve Berlin anlaşmaları ile Rusların savaşarak giremediği Batum şehri anlaşma ile Ruslara bırakılınca, Yıllarca Ruslara karşı kendi yerel kuvvetleri ile Osmanlı Orduları yanında savaşmış olan Bejanidze ailesinin(Bicanoğlu'lar) Rusların Batum'a girmesiyle ortadan kaldıracakları bilindiğinden, ailenin önde gelen ve kardeş olan üç Bey'i Hasan Paşa, Murat ve Haydar Beyler İstanbul'a göç etme kararı vermişlerdir. Hasan Paşa, Murat ve Haydar Beyler ailenin büyük bir kısmıyla birlikte kendileriyle gelmek isteyen soydaşlarını da yanlarına alarak 1880 yılında gemilerle İstanbul'a göç etmiştir. İstanbul'a varıldığında Padişah 2.Abdülhamid'in huzuruna çıkan Bey'ler, soydaşların Bursa'ya iskanı için ferman alırlar. Alınan bu izin ile birlikte Beyler başta olmak üzere soydaşlarından kurdukları birer heyetle yerleşmeleri için uygun olan alanları tespit etmek üzere günlerce - haftalarca araziler üzerinde araştırmalar yapmışlardır ve soydaşların da uygun gördüğü bugünkü yerlere yerleşmelerini temin etmişlerdir.İlk evler bu Bey'lerin imkanları ile yapılmıştır. Köyler bugün bu beylerin isimlerini taşımaktadır. Bursa-İnegöl yolu üzerinde yapılan köye Hasan Paşa'nın, yine İnegöl'de yapılan köye Murad Bey'in ve Gemlik'te yapılan köye Haydar Bey'in adları verilmiştir.
Hasanpaşa Köyü , köyün banisi olan Hasanpaşanın itibarı yüksek bir zat olduğundan ve kendiside Bursa'da yerleştiğinden ona özel bir ayrıcalıkla ovada bulunan Hasan Paşa köyünün bugünkü yeri verilmiştir. Köy, önce şimdiki köy çayırının olduğu yere kurulmuş ancak sel felaketine uğradıklarından sonra şimdiki yerine tekrar kurulmuştur.
Murat bey İnegöl’de kaymakam olduğu için köyümüz halkının yerleşmesinde herhangi bir sorun yaşanmamış bilakis Osmanlı idaresi yardımcı olmuştur.
Diğer Bilgiler:
Ailede büyüklerin sözü dinlenir ve saygı gösterilir.Ailede büyükler nine-dede veya sadece biri de olabilir. Ailedeki büyük kadın bile olsa ona danışılır ve görüşü alınır.
18 yaştan yukarı herkes Gürcüce konuşur. Çocukların çoğunluğu da konuşulanı anlayabilir. Hasanpaşa köyünde hanelerin büyüklüğü 1-12 kişi arasında değişim göstermektedir. 10-12 nüfuslu üç aile, 5-8 nüfuslu 20 aile bulunmaktadır.
Evlenme yaşı erkeklerde 25-30 yaş arası kızlarda ise 18-25 yaşları arasındadır. Ailelerde okuma-yazma oranı %98’dir. İlkokul mezunu %90, lise ve dengi okul mezunu %10’dır. 20 ve 40 yaş arasındaki nüfusun %50’si lise mezunudur.
Evlenmeler önceleri köy içinden olurken son yıllarda köy dışından gelin alma ,köy dışına kız verme çoğalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder